Saimaannorppa

Saimaa Group on aktiivisesti mukana norpan suojelutyössä.

Kuva: Keijo Pylkkänen

Saimaannorppa

Uhanalainen saimaannorppa on maailman harvinaisimpia hylkeitä. Norppakanta on tällä hetkellä noin 420–430 yksilöä. Kanta on kasvanut viime vuosikymmeninä määrätietoisen työn ansiosta, mutta se tarvitsee edelleen suojelua.

Norpan olemassaoloa uhkaavat monet eri ihmislähtöiset seikat, mutta tällä hetkellä suurin uhka on ilmastonmuutos. Saimaa Group on aktiivisesti mukana norpan suojelutyössä.

Norppien tukena

Ilmastonmuutos on jäästä ja lumesta riippuvaiselle saimaannorpalle erityisen suuri ongelma. Siksi teemme aktiivista kehitystyötä saimaannorpan keinopesien rakentamiseksi.

Keinopesät voidaan asentaa sulaan veteen tai jäänpäälle. Pesien rakenteissa testataan erilaisia materiaalivaihtoehtoja.

Kuva: Keijo Pylkkänen

Keinopesiä saimaannorpalle

Saimaa Group on kehittämässä yhdessä Itä-Suomen yliopiston, Metsähallituksen ja Elomaticin kanssa keinopesää saimaannorpalle. Kehitystyömme tavoitteena on suunnitella ja rakentaa keinopesä, jonka norpat hyväksyvät myös täysin lumettomana ja jäättömänä talvena.

Saimaa Group on ollut mukana keinopesien rakentamisessa vuoden 2021 alusta. Kehitystyö on vasta alussa ja norpille tarvitaan erilaisia pesiä, jotka soveltuvat monenlaisiin olosuhteisiin.
Ensimmäiset valmistamamme pesät on jo viety Saimaalle. Aiomme olla projektin pitkäaikainen kumppani, sillä tulevina vuosina keinopesiä tarvitaan todennäköisesti jopa satoja.

Osana tätä kehitystyötä etsimme ja testaamme norpille ja vesistölle soveltuvia uusiutuvia keinopesämateriaaleja. Uusiutuvia materiaaleja kehittävät monet meidän asiakkaamme ja toivommekin sieltä löytyvän sellaisia ratkaisuja, jotka soveltuisivat myös norpan keinopesiin.